Παγκόσμια ημέρα διατροφής

banner image
Παγκόσμια ημέρα διατροφής

Βιωματική Δράση ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ για το "Σιτάρι & Ψωμί" από την "ΔΡΩ".

 

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα διατροφής και σε συνδυασμό με την θεματική μας ενότητα επισκεφθήκαμε το «ΔΡΩ» για να μάθουμε πώς φτιάχνεται το ψωμί.

Πρώτα μάθαμε για τον σπόρο που παράγεται το αλεύρι και ποια είναι η διαδικασία παραγωγής του. Στη συνέχεια πήγαμε στον παραδοσιακό μύλο για να αλέσουμε το σιτάρι (σε ομάδες). Έπειτα πήραμε τα υλικά που χρειαζόμασταν και με πολλή αγάπη το κάθε παιδάκι έφτιαξε το δικό του ζυμαράκι το οποίο πήρε σπίτι για να το ψήσει. Η διαδικασία της παραγωγής του ψωμιού ενθουσίασε τα παιδιά και μέσα από αυτό γνώρισαν και τη διατροφική του αξία σύμφωνα με τη πυραμίδα της διατροφής.

 

 

Η παράσταση «Σιτάρι και Ψωμί» από την ΔΡΩ συνδέεται με τις Τέχνες και την Παράδοση μέσα από την εξερεύνηση της σημασίας του σιταριού και του ψωμιού στην ελληνική κουλτούρα και ιστορία. Η παράσταση αναδεικνύει την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ψωμιού, από το θερισμό του σιταριού μέχρι το ψήσιμο, και τον ρόλο του ψωμιού στην καθημερινή ζωή και στις τελετουργίες. 

Η παράσταση «Σιτάρι και Ψωμί» στοχεύει στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία του κοινού, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά που σχετίζεται με το σιτάρι και το ψωμί και την πνευματική διάσταση που έχουν αυτά στην ελληνική παράδοση. 

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σιτάρι & Ψωμί» είναι η εξοικείωση των παιδιών με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, μέσα από εμπειρία και πράξη!

  • έρχονται σε επαφή με αυθεντικά παραδοσιακά εργαλεία και σκεύη όπως το δρεπάνι, το παραδοσιακό δίκρανο (πιρούνα), τον βολόσυρο (σβάρνα), το κόσκινο και την πινακωτή,
  • παίρνουν στα χέρια τους σιτάρι,
  • αλέθουν το σιτάρι τους γυρνώντας τον αυθεντικό πετρόμυλο,
  • παραλαμβάνουν το αλεύρι τους και το κοσκινίζουν με ατομικά σκεύη,
  • πλάθουν το ζυμάρι, κάθε παιδί στην προσωπική του λεκάνη,
  • ανακαλύπτουν τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή του ψωμιού: αλεύρι, νερό, αλάτι και προζύμι, τα οποία ανακατεύονται από τα ίδια,
  • αποφασίζουν το σχήμα που επιθυμούν να δώσουν στο ψωμί τους και αφήνουν το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για να φουσκώσει και
  • λαμβάνουν πληροφορίες για το ψήσιμο του ψωμιού στο φούρνο.

Τέλος, σε ατομικά δοχεία με λαδόκολλα για να μην κολλήσει το ζυμάρι, όλα τα παιδιά παίρνουν μαζί τους το ψωμί που ζύμωσαν!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σιτάρι & Ψωμί, προσφέρει μία εμπειρία γνώσης, δημιουργίας και ικανοποίησης.

Επιστρέφοντας στο σχολείο μας ολοκληρώσαμε τη σημερινή ημέρα με ένα φύλλο εργασίας για τις υγιεινές τροφές.

Τα εκπαιδευτικά μηνύματα, οι πληροφορίες, η διασκέδαση και η χαρά της εμπειρίας, χαράσσονται στη μνήμη των παιδιών.

 

Πίσω