Η προσαρμογή των νέων μαθητών

banner image
 

Αγαπητοί γονείς, 
η μεγάλη μέρα που το παιδί σας θα κάνει τα πρώτα του βηματάκια  στον κόσμο, χωρίς εσείς να βρισκόσαστε δίπλα του έφτασε. Ο παιδικός σταθμός φέρνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του κι αυτό προκαλεί φόβο για το άγνωστο και άγχος αποχωρισμού. Εσείς θα πρέπει να το προετοιμάσετε για να μπορέσει ανώδυνα να ανταπεξέλθει σ’ αυτή τη νέα κατάσταση.

Συχνά το πρώτο διάστημα στον παιδικό σταθμό συνοδεύεται από κλάματα, ατελείωτους αποχαιρετισμούς και ψυχική ταλαιπωρία για παιδιά και γονείς. Ο αποχωρισμός είναι ένα γεγονός που προκαλεί άγχος και ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς, με τη στάση σας και τη συμπεριφορά σας, παίζετε ένα σημαντικό ρόλο, όσον αφορά στην ικανότητα του παιδιού να προσαρμοστεί γρήγορα και ομαλά στη νέα κατάσταση. Μια καλή αρχή είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή κοινωνικοποίηση του παιδιού και απαλλάσσει γονείς και παιδί από το άγχος και το στρες, που δημιουργεί η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας.

Το άγχος του αποχωρισμού είναι μία φυσιολογική αντίδραση των παιδιών, αλλά… και των μεγάλων. Ορισμένες φορές ο αποχωρισμός μπορεί να είναι δυσκολότερος για τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην έκφραση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά έχουν μεγάλη ευκολία να «διαβάζουν» τις αντιδράσεις μας. Συναισθήματα όπως το άγχος, η αμφιβολία και οι τύψεις, επειδή αναγκαζόμαστε να το αφήσουμε στη φροντίδα άλλων, αποκωδικοποιούνται από το παιδί και του δημιουργούν αίσθηση ανασφάλειας. Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι το παιδί έχει τα μάτια του στραμμένα επάνω μας για να βεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλές στο νέο του περιβάλλον και ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να προσαρμοστεί σ’ αυτό. 

Κάποιες στρατηγικές που ίσως φανούν χρήσιμες να τις εφαρμόσουμε ώστε να κάνουμε πιο εύκολες τις στιγμές του αποχωρισμού και να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο νέο του περιβάλλον, είναι οι ακόλουθες:   
  Αποχαιρετήστε το με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Έτσι θα καταλάβει ότι εμπιστεύεστε την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
  Μην περιφέρεστε τριγύρω του. Το παιδί θα καταλάβει το άγχος σας και θα δυσκολευτεί να ηρεμήσει.
  Βάλτε στην τσάντα του ένα αγαπημένο αντικείμενο από το σπίτι (ζωάκι, κούκλα, ή βιβλίο).
  Μη φεύγετε στα κρυφά. Έτσι θα ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί. 
  Καθιερώστε μια όμορφη και τρυφερή ρουτίνα αποχαιρετισμού.
  Μην το εμποδίζετε να εκφράσει τα συναισθήματά του.
  Δώστε του ξεκάθαρα μηνύματα. Το παιδί θα πρέπει να ξέρει ότι θα πάει στο σταθμό όσο κι αν κλαίει και χτυπά τα πόδια του στο πάτωμα.
  Μην υποχωρείτε ποτέ όσο έντονες κι αν είναι οι αντιδράσεις του. Αν υποχωρήσετε μια φορά, θα μάθει ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να πετυχαίνει αυτό που θέλει.
  Μη δείξετε ποτέ ότι είστε αγχωμένοι για το σχολείο. Αν είστε θετικοί για το νέο του περιβάλλον θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια. 
  Μη συζητάτε με τη δασκάλα του τα προβλήματα και ό,τι άλλο προκύπτει στο σχολείο, μπροστά στο παιδί..
  Μην εκπλαγείτε αν εκεί που νομίζατε ότι λύσατε το πρόβλημα, αυτό επανεμφανιστεί μετά από διακοπές ή κάποια ασθένεια που κράτησε το παιδί μακριά από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.
  Να πιστέψετε και να του το δείξετε ότι εμπιστεύεστε την ικανότητά του να κάνει θετικές αλλαγές.
  Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού. Είναι καλό να ξέρετε ότι έχετε ένα σύμμαχο που θα σας βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά και καλή… προσαρμογή

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σας.